Harmonie van KNA in de regio Gorinchem actief!

Je komt KNA Arkel overal in de regio tegen. Want was de harmonie van KNA nog nét voor de zomervakantie in Leerdam tijdens Leerdam Klassiek te horen, op zaterdag 6 oktober waren ze alweer actief in Ons Dorpshuis in Schelluinen. Dit tijdens een gezamenlijk concert met harmonie Eendracht Maakt Sterk (EMS) uit Hardinxveld-Giessendam.

Het initiatief van dit gezamenlijke concert kwam van beide verenigingen. EMS beet het spits af deze avond. Deze harmonie staat sinds 2003 onder leiding van Alphons van Stenis. Duidelijk was dat EMS mooi breed georkestreerd is en in staat is tot een compleet en technisch goed afgewerkt programma. Het concert startte met L’Italia in Algeri van Gioacchino Rossini. Van een ingetogen start met prachtige hobosolo, bouwde deze ouverture steeds meer op naar een majestueus slot. Typisch Rossini! Daarna kwamen verschillende sprookjes tot leven in de Hans Christian Andersen Suite van Soren Hyldgaard. Marjan Kroon gaf tussendoor telkens een toelichting op het komende deel, zodat de luisteraar zich helemaal in de goede sfeer kon verplaatsen. Een perfect uitgevoerd stuk! Daarna liet EMS zich van een heel andere kant zien, in de stukken Sinatra (arrangement Stephen Bull) en Bessarabyanka van Sjaak van der Reijden. Al met al een zeer geslaagd en verzorgd optreden van EMS.

Na de pauze vervolgde de harmonie van KNA onder leiding van Dick Teunissen het programma. Enkele stukken werden ten gehore gebracht die ook in Leerdam op het programma stonden: Alvamar, Concertino for Flute, Lord Tullamore en Danzón no. 2. De inzet en overtuiging die in juni in Leerdam werd neergezet, werd deze avond minstens geëvenaard. Daarmee laat KNA zien over verschillende goede solisten te beschikken, en binnen de groepen een goed basisniveau te hebben. Wel had het orkest deze avond meer moeite om de goede balans te vinden en de stemming optimaal te houden. Zo werd de houtgroep in sommige tutti-passages overstemd door het koper en slagwerk. Tenslotte is het leuk om te bemerken dat ook jonge mensen binnen KNA zich steeds verder ontwikkelen met solistische stukjes, zoals de hobo’s. Ga zo door!
Het programma van deze avond werd aangevuld met Hotel California in een arrangement van Stefan Schwalgin, de Little Mermaid Suite van Alan Menken en Soldaat van Oranje van Rogier van Otterlo. Met de Little Mermaid Suite sluit KNA aan op de actualiteit, want deze gelijknamige musical draait al enige tijd in het Beatrixtheater in Utrecht. Een heerlijk nummer in een arrangement van de bekende Takashi Hoshide. Met het afsluitende en sfeervolle Danzón kwam er een einde aan een heerlijke muzikale avond, die overigens ook goed bezocht was.

De rondrazende reporter