Jong elan bij voorjaarsconcert KNA

Op zaterdagavond 20 april 2013 gaf KNA haar voorjaarsconcert. In een vol Odina kon het publiek genieten van een heerlijke muzikale avond. En werd daarbij verrast door verschillende nieuwe gezichten op het podium. Nieuw jong elan dus, in de blazersklas, opleidingsorkest, drumband én harmonie! De avond werd enthousiast gepresenteerd door Marjan Kroon.

De avond startte met de blazersklas. Het was de eerste keer dat deze blazersklas optrad. Want deze groep van 12 jeugdige muzikanten bespeelt nog maar net een muziekinstrument. Maar onder leiding van Henk den Uyl wisten ze samen toch al aardige nummers ten gehore te brengen. Zoals ‘Au clair de la lune’, ‘roodborstje’, ‘kortjakje’ en ‘zagen, zagen wiedewiedewagen’. In ‘Vader Jacob’ speelden ze
zelfs in canon door elkaar, waarbij ze werden ondersteund door het meer ervaren opleidingsorkest. Een hele prestatie, want door elkaar spelen valt niet mee als je nog maar weinig podiumervaring hebt! Het optreden werd dan ook met een groot applaus afgesloten. Waarmee KNA trots kan zijn op haar jongste blazers!

Daarna was het de beurt aan het opleidingsorkest, ook onder leiding van Henk den Uyl. Het was goed te horen dat de leden van dit orkest meer ervaring hadden en al langer speelden dan de blazersklas. Zij brachten enthousiast verschillende werken naar voren, met afwisselende ritmes en sterktes, zoals de Three Seasongs en Brasil. Er zaten al heuse solistjes in dit orkest, zoals de saxofonist, trompettiste en drummer. Heel gedurfd en beheerst speelden zij hun partijen! Maar ook de prestaties van de andere blazers waren prima. Niet voor niets heeft dit opleidingsorkest de derde plaats behaald in het muziekfestival in Schoonhoven, eerder dit jaar. Het spetterende optreden werd besloten met twee delen uit Fast Food van Peter Kleine Schaars, te weten de Burger King, en de Pizza Pronto. Een heerlijk optreden. KNA kan trots zijn op dit jonge elan!

Het laatste optreden voor de pauze was voor de drumband, onder leiding van Hans van Willigen. Als vanouds bracht de drumband een heel afwisselend programma ten gehore, met vele instrumenten, ritmes en dynamische verschillen. Melodieuze werken, zoals de Sunny Samba en de Arkelse Medley, maar ook met verrassende showelementen, zoals de Stick Jokes. Bijzonder vertederend was de jongste telg van de drumband. Klein van stuk weliswaar, maar hij deed volwaardig mee! Over jong elan gesproken!

Na de pauze startte het harmonieorkest samen met het opleidingsorkest in de Hungarian Goulash, onder leiding van Henk den Uyl. Dit om de blazers van het opleidingsorkest te laten wennen aan het grote orkest. Ze speelden dapper hun partijtje! Daarna speelde de harmonie onder leiding van Dick Teunissen een aantal klassieke en bekende werken, zoals La Gazza Ladra van Rossini, Lord Tullamore van Wittrock en Puszta van Jan van der Roost. De harmonie klonk robuust en overtuigend, de stukken werden daarbij op zeer muzikale wijze uitgevoerd met verschillende solistische bijdragen. Soms ook van jeugdige leden, zoals de hobo en de drums. Bijzonder op deze avond was het tweede deel uit het klarinetconcert van Mozart, met Maaike Brinkhof op klarinet. Het was een gevoelige en zeer muzikale uitvoering. Zo kan KNA ook blij zijn met deze jeugdige nieuwe soliste! Want Maaike is ooit bij het jeugdorkest van KNA gestart. Het concert werd afgesloten met de Armeense dansen van Alfred Reed. Een pittig programma voor deze harmonie, dat met grote inzet werd uitgevoerd.

De penningmeester van KNA memoreerde in zijn dankwoord dat dit het laatste concert van KNA in Odina zou zijn, aangezien het cultureel centrum later dit jaar zal worden gesloopt. Het is ook nog niet duidelijk in welk gebouw KNA volgend jaar haar voorjaarsconcert zal houden. Daarover besluit de gemeenteraad van de gemeente Giessenlanden later dit voorjaar.

Door Karin Teunissen

Comments

  1. fred stam zegt

    Het optreden ,nu gezien en gehoord van de andere kant als toeschouwer,

    Heel apart en vreemd om aan de andere kant te zitten,
    Ik had gelijk al de nijging om mee te gaan doen,
    Kna geeft weer een goed concert , met vele hoogtepunten , wat meteen opvalt is dat
    Armeense dansen tot nu toe het beste was van de avond
    Gelukkig was de trompetgroep mooi uitgebreid naar 5 wat heel goed overkwam
    Over het algemeen is de stemming ook behoorlijk, met als kanttekening bij de ff gedeelten,
    hier wordt naar mijm mening overblazen
    Compliment ook voor de piccolo”s
    De fluitgroep is met 2 of 3 aan de zachte kant
    Goede bassen
    Al met al een goed concert , en ben van mening dat wij in een betere accomodatie nog veel
    beter uit de verf komen

    fred stam

  2. Bedankt voor het leuke verslag Karin! Ik vond het een heel fijn concert en was heel blij ook te zien dat de blazersklas zo’n succes is.