KNA 110 jaar!

KNA bestaat dit jaar maar liefst 110 jaar! Want in februari 1907 hadden enkele inwoners van Arkel besloten ‘om de sleur te gaan doorbreken en wat aan kunst te gaan doen’. Aldus citaten uit eerdere verslagen. ‘De leden hadden 335 gulden ingezameld in de vorm van renteloze aandelen en inleggeld, en hadden hiervoor instrumenten gekocht’. KNA was geboren!

Muziek verbindt
Muziek verbindt. KNA is daarom blij dat zij haar bijdrage kan leveren in Arkel aan gezamenlijke festiviteiten en herdenkingen. Denk aan het inhalen van Sint Nicolaas, het 5-jaarlijkse Dorpsfeest en de jaarlijkse 4-mei herdenking. Maar ook trakteert KNA graag op mooie muziek tijdens haar traditionele voorjaarsconcert, een zomer openluchtconcert bij de Peperhof en een Winterwonderland concert, voorheen het Silvesterconcert. Al met al samen genieten van mooie muziek, voor en door jong en oud!

Hoogte- en dieptepunten
Wist u dat KNA 110 jaar geleden is begonnen als fanfare? Zeker! Pas in 1931 is de fanfare omgevormd tot een harmonie. Er was zelfs een strijkbas! In haar 110 jaren kende KNA vele hoogtepunten, maar ook enkele dieptepunten. De laatste waren vooral tijdens de Tweede Wereldoorlog, toen vele leden tewerkgesteld werden.
Hoogtepunten waren er te veel om op te noemen, van verschillende soorten. Denk aan vele prachtige en gezellige concerten in en rondom Arkel, de bouw van de muziekkoepel aan de Folkertsstraat in 1925, een bezoek aan Schiphol na het concours in Aalsmeer in 1938, de aanschaf van uniformen in 1960, een concours in het Concertgebouw in Amsterdam in 1970,  promotie naar de Vaandelafdeling in 1976, medewerking aan Arkel 1000 in 1988, een buitenlandse reis naar Süssen in 1989, een concertreis naar Dreischor in 1992, een playbackshow in 1997, onze cd-opname op het Mediapark in Hilversum in 2002, ons 100-jarig jubileumconcert in Hollandse stijl in 2007, een studieweekeind met Hollandse quiz in Brabant in 2012, verschillende concertoptredens bij de Efteling, prachtige Silvesterconcerten en vele informele en gezellige avonden bij de Schildkamp in Asperen. En natuurlijk onze wekelijkse repetitie op de woensdagavond niet te vergeten. Al met al een prachtige en dankbare periode om op terug te kijken!

Geledingen
Op dit moment bestaat KNA uit de harmonie, de drumband – die dit jaar haar 50-jarige jubileum viert – en het jeugdorkest. De jeugd heeft de toekomst. Daarom probeert KNA telkens nieuwe wegen te vinden om de jeugd te interesseren voor het muziek maken. En als jeugdleden eenmaal de weg naar KNA hebben gevonden, om deze ook te blijven uitdagen. Onlangs heeft het jeugdorkest nog een mooi resultaat bereikt tijdens het Jeugdfestival in Schoonhoven. Wij hopen dat zij dit als impuls zien om door te gaan en straks door te stromen naar het grote harmonieorkest!

Dirigenten
In de 110 jaar heeft KNA slechts drie dirigenten gekend. Als eerste de heer Gerritse, die KNA maar liefst 58 jaar zou dirigeren. In 1966 gaf hij het stokje over aan de heer Van Dun. Deze heeft uiteindelijk 6 jaar KNA geleid. Want in 1972 startte Dick Teunissen. Hij behaalde in november van dat jaar het eerste succes: na 20 jaar wordt een eerste prijs behaald in de afdeling Uitmuntend met 301,5 punten. Dat was het begin van een verdere stijgende lijn, want onder zijn leiding heeft Dick Teunissen met KNA een promotie weten te bereiken naar de Vaandelafdeling, die later is overgegaan in de 1e Divisie. Dick Teunissen viert in 2017 zijn 45-jarige jubileum. Op deze website zal een apart item aan de heer Teunissen worden gewijd.

Dick Teunissen

Dick Teunissen


Vrijwilligers en sponsoren
KNA heeft het in deze jaren niet kunnen redden zonder de inbreng en hulp van vele vrijwilligers. Denk aan de eigen leden, bestuursleden, maar ook de Commissie van Toezicht en diverse andere commissies zoals een supporterscommissie, Winterconcert commissie, speculaascommissie, kledingcommissie enzovoorts. Ook bedanken wij graag al onze sponsoren die ons in de afgelopen 110 jaar hebben gesteund, op welke wijze dan ook. Hun namen staan elders op deze website vermeld. Wij hopen ook in de toekomst op u te mogen rekenen! Op naar de volgende 110 jaar!