Leuk voorjaarsconcert KNA zaterdag 25 maart!

Het voorjaarsconcert van KNA op zaterdag 25 maart was een groot succes. De zaal was goed gevuld met familie, vrienden en supporters, er moesten zelfs nog stoelen bijgehaald worden. En met een mooi programma zorgden de blazersklas, het jeugdorkest, drumband en harmonie voor een hartverwarmende avond met muzikale verrassingen en ware kippenvelmomenten!
De presentatie was in handen van de enthousiaste Anne van den Burgh.

Blazersklas en jeugd

De blazersklas mocht het spits afbijten. De 7 allerjongste blazers waren nog maar enkele maanden aan het oefenen. En zij wisten onder leiding van Henk den Uyl hun eerste klanken toch al samen te spelen. Dit deden zij in verschillende liedjes, waaronder ‘Hallo allemaal’ van het bekende tv-programma ‘De Luizenmoeder’. Geweldig, jongens en meiden! Ook speelden deze jongste blazers samen met de verder gevorderde jeugd de ‘Blazersklas Blues’. Het jeugdorkest onder leiding van Henk den Uyl vervolgde het programma met een aantal herkenbare, goed in het gehoor liggende nummers. Zoals de ‘Hungarian Goulash’ van Peter Martin en twee nummers van Ennio Salvere. Hier viel de prachtige saxofoonsolo van Femke Goes op. Zij speelde heel zeker, met een mooie toon haar lastige loopjes. Super, Femke! Het jeugdorkest straalde verder veel energie en plezier uit bij de volgende nummers als ‘Pirates of the Caribbean’ en ‘Chester’s Chase’.  En wat zo mooi was: de jeugdleden waren gekleed in een nieuwe outfit, heel muzikaal met een dessin van allemaal muzieknoten. Prachtig!

Harmoniegezelschap, deel 1

Daarna verzorgde de harmonie van KNA onder leiding van Dick Teunissen een geweldig openingsnummer met de ‘Barbier van Sevilla’ van Rossini. Dergelijke klassiekers hoor je niet vaak meer in het repertoire van harmonieorkesten, maar met de vakkundige houtblazers van KNA was dit een genot om naar te luisteren. Met het daaropvolgende nummer bleven we nog in Spaanse sferen, namelijk in de ‘Sevilla’ uit de Suite Espaniola van Albeniz. Een pittig nummer, met een melodieus gedragen middengedeelte. De fluitsolo van Evelyne van Andel was hier een ware streling voor het oor. Het zwaardere werk met de uitgebreide kopersectie kwam uitstekend aan bod in de Oriënt Express van Philip Sparke. Dit zeer afwisselende werk met een uitgebreide slagwerksectie voer ons per trein naar verschillende Europese landen, tot aan Constantinopel toe. Met ook een knappe althobosolo van Ria Struik, een instrument dat we niet zo heel vaak horen.

Sponsoren
In de pauze was er de inmiddels traditionele verloting, waarvan de prijzen door verschillende sponsoren ter beschikking zijn gesteld. En hoe belangrijk dit is, bleek wel deze avond. Want juist vanavond werden er maar liefst vijf nieuwe instrumenten gepresenteerd, die met gelden van sponsoren, giften en subsidies bijeen zijn gebracht. Zo had Arie Klein een mooie nieuwe trombone gekregen van de Stichting Rivierenland Gorinchem. Miriam den Braven, die op deze avond helaas wegens ziekte afwezig was, had een mooie nieuwe hoorn gekregen van de supportersclub. En als klap op de vuurpijl presenteerden Peter Zijderveld en Karel Paul twee van de drie nieuwe baritons die konden worden aangeschaft door giften van Stichting A.A. de Haan en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Alle genoemde organisaties en sponsoren: namens KNA heel veel dank hiervoor!

Drumband
De drumband onder leiding van Hans van Willigen vervolgde het programma van deze avond. De drumband werd begin dit jaar verblijd met vier nieuwe leden, waar KNA erg blij mee is! Dat was deze avond goed merkbaar aan de bredere klank en bezetting in het strakke openingsnummer ‘Down the Street’. Het publiek verder verder getrakteerd op leuke nummers als Besame Mucho, waarbij de lyra en de xylofoon voor de melodische inbreng zorgden. De solo van Conny Dullemeijer op timp tom in het nummer ‘Animato’ daarna was ook erg verrassend, knap gedaan Conny! Daarna ging het publiek terug naar de zestiger jaren in een potpourri van bekende nummers van de Beatles en nummers als  ‘Do wah diddy diddy’, ‘Knock on your door’, en ‘Zachtjes tikt de regen tegen ‘t zolderraam’. De drumband eindigde haar optreden hilarisch in de ‘Oil-barrel beat’. In groene overalls musiceerden zij op lege olievaten en wisten op die manier naar een opzwepend slot van hun optreden toe te werken. Heel mooi!

Harmoniegezelschap, deel 2

Daarna vervolgde de harmonie haar optreden met de Planckendael mars van Beck. Deze prachtige klassieke mars was aan KNA geschonken door Peter Zijderveld, vanwege het feit dat Peter een mooie nieuwe bariton heeft gekregen. In de Planckendael konden de baritons laten horen hoe mooi en fijn deze nieuwe instrumenten in het gehoor liggen. KNA vervolgde haar programma met een geweldige solist, namelijk Ron Cuijpers in het nummer ‘A tribute to Lionel’.  Hierbij vertolkte Ron op virtuoze wijze op vibrafoon prachtige melodieën van Lionel Hampton. Over kippenvel gesproken! KNA beëindigde haar optreden met de ‘Soldaat van Oranje’, een selectie uit de musical die al meer dan 7 jaar in Katwijk wordt uitgevoerd, en waar het publiek niet genoeg van kan krijgen. Met mooie solo’s van Erna van Houwelingen op saxofoon, Arnel Verweij op trompet en Wilbert Schreuder op Trombone. Een prachtige afsluiting van het optreden van de harmonie!

Slot
En aan het einde van deze mooie muzikale avond traden jeugd, drumband en harmonie samen op in ‘Theme from Jag’ van Kernen. Een flitsende en overtuigende uitvoering op deze mooie muzikale avond!

Foto’s: Mike van Houwelingen & MFC De Lingehof (De Tilgroep).