Mooi afwisselend concert met KNS Woudrichem

Het uitwisselingsconcert met Kunst na Strijd uit Woudrichem op 21 oktober was erg leuk: bijzonder afwisselend, sfeervol, swingend en daardoor bijzonder interessant. Het concert vond plaats in MFC de Lingehof in Arkel, dat voor deze gelegenheid was omgetoverd in een concertzaal. De presentatie was deze avond in handen van Anne Scholten.

KNS onder leiding van haar nieuwe dirigent Olaf Baeke beet deze avond het spits af met een prachtig gedragen werk van Eric Whitacre. De mooie langzame akkoorden van ‘Lux Aurumque’ gingen naadloos in elkaar over en brachten een serene rust over het publiek. Een pittig begin voor de blazers van KNS! In het volgende muziekstuk ‘Bonaparte’ van Otto M. Schwartz stond het leven van Napoleon centraal. We konden de vele facetten uit het leven van deze Franse strijder in de muziek goed horen: het Franse volkslied, paardengegaloppeer, kanonschoten, snelle passages, maar ook lange stiltes en gedragen passages kwamen langs. Heel leuk! In de ‘Pictures at an Exhibition’ van Moussorgsky waanden we ons in een museum met schilderijen, waarbij we van het ene naar het andere schilderij liepen. Zo kwamen de hut op kippenpoten en de grote poort van Kiev helemaal op ons netvlies te staan! En in ‘Total Toto’ konden we vervolgens weer heerlijk ontspannen onder de ritmes en melodieën van deze bekende Amerikaanse band, zoals Can’t stop loving You, Rosanna en Africa. Een prachtig optreden van KNS, waarvoor veel waardering!

KNA onder leiding van Dick Teunissen begon deze avond  met het energieke ‘Curtain Up’ van Alfred Reed, een geliefd componist van KNA. Een flitsend en technisch lastig begin van het optreden! Vervolgens soleerde KNA-trompettist Huib Klein in het stuk ‘Sorry’ van Kyteman. Dit deed hij uitstekend, met veel passie en zeer muzikaal. KNA is maar wát blij met de aanwinst van Huib in de trompetgroep. In de ‘Hymn to the infinite sky’ van Yagisawa werd een ode gebracht aan de vrede. Een prachtig lyrisch stuk, met veel technische passages, en ook een gedragen slot. Vervolgens kwam enkele lichtere werken langs: ‘Pixar Movie’ en ‘Highlights from Planes’. KNA eindigde haar optreden met de ‘Lion King’ van arrangeur John Higgens, welbekend en erg actueel. Een prachtig optreden van KNA, dat naar meer smaakt. Vermeldenswaard is nog dat de heren slagwerkers van KNA nog betrekkelijk kort lid van KNA zijn, en deze avond een geweldige prestatie hebben neergezet. Ga zo door, heren!

Als klapper van de avond traden beide orkesten samen op onder leiding van Dick Teunissen, in het nummer ‘Lord Tullamore’ van Carl Wittrock. Met prachtige Ierse melodieën wist dit grote samengestelde orkest een mooie volle klank te produceren, en sloten zij hiermee de avond stijlvol af. Een zeer geslaagde avond, die voor herhaling vatbaar is!

Foto’s: MFC De Lingehof.