Prachtig en verrassend solistenconcours!

Het solistenconcours van KNA op 4 november was prachtig en verrassend! Vele leden durfden het aan om voor hun mede muzikanten één of meerdere stukken ten gehore te brengen. De jeugdleden gaven helemaal het goede voorbeeld! De deelnemers werden gesteund door vele ouders, grootouders, partners, kinderen en/of supporters in het publiek. Kortom: een leuke, gezellige en leerzame muzikale middag. Het concours was niet bedoeld om punten te krijgen, of een winnaar aan te wijzen. Want alle deelnemers waren de winnaar! Het concours was vooral bedoeld om samen met muziek bezig te zijn, alleen of in je groep. En om opbouwende suggesties van jury en dirigent Dick Teunissen mee te krijgen, waarmee je je voordeel kunt doen. En voor de gezelligheid: want aan het einde was er een gezellige borrel met een gezamenlijke maaltijd.

Plezier
Yanou en Ron beten het spits af met de Eastwood country. Yanou speelde daarbij op drums; Ron begeleidde hem daarbij. Het plezier spatte ervan af! Daarna waren Ralf en Leonde aan de beurt op sax respectievelijk klarinet, met de Cirsusberen. Dit deden zij prachtig! Fleur en grootvader Peter speelden samen de Basin Street blues op fluit en euphonium. Heel leuk om te zien dat de muziek zo mooi in de familie blijft, en goed gespeeld van beiden! Femke op sax en Leonde speelden vervolgens een duet uit oude en nieuwe Hollandse boerenliedjes. Een heel mooie combinatie! Daarna verraste ons een heus fluitensemble, met maar liefst vijf fluiten: Fred, Evelyne, Jolanda, Leonie en Fleur. Een prachtig optreden, en wat een bijzonder mooie klank!

Verrassingen

In het tweede gedeelte waren de verrassingen niet van de lucht.  Als eerste de SAXBENDE van KNA. Deze saxgroep kwam geheel in stijl verkleed als powerflower hippies en speelde de Blackbird van de Beatles. Een flitsend optreden van Erna, Ivar, Frank, Ilze en Marcel! Vervolgens verraste Hubert ons met zijn optreden op trompet. Doorgaans speelt hij trombone bij KNA, maar deze keer trad hij op met zijn ‘oude liefde’ en speelde hij Misty, met Ron als begeleider op piano. Dit deed hij sfeervol! Daarna was het de beurt aan Hendrik, die samen met docent Henk den Uyl heel virtuoos zijn partij in enkele duetten liet horen. Een prachtig optreden! Vervolgens werden de lege drankflessen van de hoorngroep tevoorschijn gehaald. Nicoline lichtte toe dat dit de gezelligheid binnen de hoorngroep illustreerde, want zij hebben het op hun oefenmiddagen erg gezellig gehad! Én omdat zij hun optreden afsloten met het drinklied. Zij speelden in totaal drie stukken, waarbij de keuze hebben gemaakt om de eerste partijen ook eens om te wisselen. Dit ging heel goed, waarvoor veel waardering! Prachtig, zoveel hoorns bij elkaar! Ga zo door! Vervolgens was de beurt aan Evelyne, die met Ron op begeleiding het Russische Zigeunerlied speelde. Heel virtuoos en melodieus, super! Tenslotte verraste Ria ons met haar optreden op fluit, onder begeleiding van Ron. Want Ria speelt in het orkest nu hobo en althobo. Maar haar vroegere instrument, de fluit, is zij nog niet verleerd. Dat bleek uit haar vertolking van het 1e deel uit het 2e Concert van Mozart voor fluit. Mooi gespeeld, Ria!

Gastsolist
In het derde blok werd het publiek verrast door Ron als gastsolist. Ron is professioneel pianist, en was bereid gevonden om vanmiddag de deelnemers te begeleiden op piano. Daarvoor verdient hij veel dank en waardering! Maar hij is als lid van KNA vooral bezig op slagwerk, (ook) een grote hobby van hem. Vandaag bracht hij zijn eigen marimba mee, en speelde hierop de Marimba Flamenco van Gomez. Een prachtige uitvoering, waarbij je een speld kon horen vallen in de Lingehof. Veel bewondering! Daarna was het de beurt aan vader en dochter, Kees op fagot en Leonde op klarinet. Zij speelden twee delen uit het duet van Stamitz voor klarinet en fagot. Een prachtige combinatie, deze twee instrumenten, hetgeen beiden ook uitstekend deden, mooi! Daarna was Karin aan de beurt op klarinet, met twee delen uit de Sonate van Poulenc. Een bijzonder stuk van deze componist, waarin alle facetten van de klarinet mooi aan bod komen. Een knappe uitvoering! Arnel vervolgde met zijn optreden op trompet, onder begeleiding van Ron, met Andante en Allegro van Roparts. Een sfeervol afwisselend optreden, gedragen en vlot, hoog en laag. Goed gedaan! En Evelyne en Karin eindigden deze middag met hun optreden door duet nr.1 van Kummer te spelen. Een melodieus optreden, waarvan velen ook hebben genoten.

Al met al was het een bijzondere en leuke middag. De organisatoren Kees, Hubert, Nicoline en Evelyne dankten de jurycommissie Dick en Fred voor hun inbreng, en alle deelnemers voor hun goede prestaties. Alle deelnemers kregen daarbij een mooie beker als aandenken. Daarna werd er gezellig een naborrel en maaltijd georganiseerd in De Lingehof. Voor herhaling vatbaar!