Hartverwarmend concert KNA in Leerdam

Op zaterdag 30 juni 2012 stond Leerdam bol van de klassieke muziek. Want er was in de Grote Kerk een groot klassiek concert georganiseerd, dat van ’s middags 12 uur tot ’s avonds laat duurde. Zo kwamen het Leerdams Mannenkoor, het Leerdams Kamerkoor, het Harpensemble van TOON en het Atheneum Kamerorkest langs. En in dit overzicht mogen we ook de harmonie KNA uit Arkel opnemen. Van alle aanwezige deelnemers was de bijdrage van KNA het meest overweldigend, gezien de volle klanken die de Kerk soms helemaal tot in de uiterste hoeken vulden.

Dit begon al bij het openingsnummer: de Overture Alvamar van James Barnes. Deze opening was overweldigend en zette de toon van KNA voor dit concert: overtuigend en vol enthousiasme. Het contrast was groot toen het volgende nummer zich aandiende, het Concertino for Flute van Cécile Chaminade. Een zeer afwisselend, muzikaal en technisch hoogstandje, dat door fluitiste Leonie Stolk met flair werd uitgevoerd.

Hoornisten van KNA

Het programma werd vervolgd met Lord Tullamore van Carl Wittrock. Dit stuk gaf een goed beeld van de prestaties van de diverse groepen die KNA rijk is. De hoorngroep bracht haar gedeelte breed en met overtuiging naar voren, afgewisseld met een warme houtgroep. De guitige hobo’s in het middengedeelte vertolkten de Schotse klanken, waarna het orkest zich steeds verder uitbouwde tot een breed slot. Het slagwerk van KNA verdient hier een extra pluim, want met een strak en overtuigend regime wisten zij in dit stuk exact de juiste sferen te creëren.
Tanczi van Jan van der Roost was het volgende werk. Dit stuk is geschreven in de stijl van traditionele Russische muziek. Een kleurige en gevarieerde suite, bestaande uit drie dansen. De diverse geledingen van KNA kwamen hier beurtelings aan bod, al dan niet in technisch zeer hoogstaande passages. Het was niet moeilijk in het derde deel, de Troika, om ons een rendiersleetocht door een weids Russisch sneeuwlandschap te wanen. En dat terwijl het buiten hoogzomer was!

Met Danzón no. 2 van Arturo Márquez beëindigde KNA haar optreden. Gevoelige en gedurfde solo’s, afgewisseld met breed georkestreerde delen, die na een ingetogen start steeds  meer met een opzwepend gevoel werden gebracht en in een imposant en majestueus slot eindigden.

De harmonie van KNA bracht al met al een afwisselend en zeer verzorgd concert ten gehore. Af en toe was de onderlinge stemming niet helemaal perfect of gebeurden er kleine ongelukjes, maar dat waren slechts kleine smetjes op een heerlijk concert op deze zaterdagmiddag. Dirigent Teunissen, die dit jaar 40 jaar het scepter zwaait over de harmonie van KNA, kan tevreden zijn over dit succesvolle en muzikale optreden.

De rondrazende reporter