In Memoriam: Bas den Ottelander

In herinnering…
Ons erelid, Bas den Ottelander, is op de jaarvergadering (maart 2008) gehuldigd voor zijn 60-jarig lidmaatschap van KNA. Bas kreeg het platina KNA-sieraad opgespeld van voorzitter Hans Meijer.

Naast zijn vele muzikale jaren in het orkest, is Bas verschillende jaren als bestuurslid (secretaris) actief geweest. Daarnaast is hij een actief lid van de redactie van het clubblad Partituurtje. Bas laat ons in zijn schriftelijke bijdragen menig keer teruggaan naar vervlogen tijden. Dat zal een inspiratie zijn voor velen! Hij heeft samen met Sjaan de jubileumuitgave van 75 jaar KNA opgezet, heeft een voorzet gemaakt voor de vorige KNA-website en maakte ook deel uit van de commissie die het 100-jarig jubileumboek produceerde. Al met al is KNA maar wát blij met haar erelid Bas. We hopen dan ook dat Bas nog vele jaren in ons midden zal zijn!

Muzikaal gezin
Zelf blijft Bas er nuchter onder. Hij kan zich nog veel herinneren van zestig jaar KNA, getuige de regelmatige bijdragen in het Partituurtje. Bas komt uit een muzikaal gezin met een muzikale vader, een oom, en een neef uit Amsterdam. Deze zaten bij Euphonia in Meerkerk. Zelf is Bas na 5 jaar naar KNA gegaan en daar op althoorn begonnen. Later is hij overgegaan op de bariton. Bas weet hij nog als de dag van gisteren dat in zijn bestuursperiode, Jolanda Sterk (later: Vink) werd geboren. Het bestuur ging toen naar Ed en Jopie kraamschudden. In die tijd zat hij samen met Wim de Weerd en Gerrit Visser in het bestuur. Ruzies herinnert Bas zich ook, met zijn schoonvader en over nieuwe uniformen. Al met al een veel bewogen periode.

Koninklijk onderscheiden
Het 60-jarig KNA-jubileum is niet het enige wat Bas onlangs is overkomen. Op het laatste Silvesterconcert is Bas ook koninklijk onderscheiden als lid van de Orde van Oranje Nassau! Burgemeester Els Boot overhandigde hem de koninklijke onderscheiding, terwijl zij de lange lijst opsomde van dingen die Bas voor de samenleving heeft betekend. Want naast zijn betrokkenheid bij KNA heeft Bas nog veel meer in zijn mars! Hieronder volgt een korte impressie.

Bas is tientallen jaren penningmeester geweest van de Omnivereniging SVM en een aantal jaren voorzitter van de afdeling Voetbal. Die Omni had vier afdelingen t.w. Gymnastiek,Voetbal, Volleybal en Badminton. De ontvlechting van die Omni had veel voeten in aarde, waarin Bas een belangrijke taak vervulde. Gedurende tientallen jaren vulde Bas ook pro deo belastingpapieren in voor leden van de vakbond, maar ook voor niet-leden. Nog steeds vult Bas voor bepaalde mensen deze formulieren in. Bas is penningmeester en secretaris geweest van Stichting De Peperhof in Arkel. Deze stichting zorgde ervoor dat er een seniorenhuisvesting in Arkel kwam in 1974.

Bas is ook politiek actief geweest, en wel voor de Partij van de Arbeid. Zo was Bas raadslid van de gemeente Arkel, van 1974 tot 1980. Daarnaast was hij secretaris gedurende tientallen jaren van de Partij van de Arbeid afdeling Arkel en Giessenlanden. Gedurende een groot aantal jaren maakte Bas deel uit van de steunfractie. Bas was ondertussen ook nog penningmeester van de Stichting Jeugdhonk, maakte deel uit van de Gevudo (vuilverbranding Dordrecht) en was administrateur van de Technische School.

Bas heeft in 1987 nog een Koninklijke onderscheiding geweigerd. De mensen kregen in die tijd al snel een onderscheiding, vond Bas, daar hoefden ze niet veel bijzonders voor te hebben gedaan. Daar paste Bas voor. De tijden zijn inmiddels veranderd. Anno 2007 kwam er een nieuwe poging voor Bas, en nu met succes!

2011
Donderdag 20 januari 2011 is Bas den Ottelander overleden.