Verfrissend Voorjaarsconcert KNA

Muziekvereniging Kunst na Arbeid bracht een verfrissend voorjaarsconcert ten gehore op zaterdag 21 april 2012. In een goed gevuld Odina lieten de drumband, het jeugdorkest en de harmonie horen én zien wat zij allemaal in huis hadden. De avond stond bol van verrassende tegenstellingen in stijlen, klanken en instrumenten. En dat voor een vereniging die dit jaar 105 jaar oud is geworden. Het publiek werd deze avond vakkundig door het programma geleid door ladyspeaker Marjan Kroon.

De drumband beet het spits af. Een 12-man (en vrouw) sterk gezelschap bediende onder leiding van Hans van Willigen een groot aantal instrumenten. Niet alleen slaginstrumenten, maar ook melodische instrumenten zoals de lyra en de xylofoon. Juist door deze combinatie konden afwisselende nummers ten gehore worden gebracht. Mooi waren de bekende werken The A-team, The Abba Revival en het Smurfenlied. De aankondiging van dit laatste nummer werd met een knipoog gedaan, want alle leden van de drumband werden met een van de blauwwitte poppetjes vergeleken. De muziekstukken waren allemaal erg afwisselend in dynamiek, maatsoort en ritmes. Erg leuk om te zien was de opperste concentratie van de leden, waarmee zij het concert uitvoerden. Het was zichtbaar een pittig programma. Ook de jonge leden kregen soms een speciale rol, zoals Ewout op de timtom in het werk Accentenparade. Hij deed het goed, en mag zeker een volgende keer nog wat luider spelen. De drumband eindigde het programma met de Cucaracha, een swingend werk met Mexicaanse invloeden. Al met al kan geconstateerd worden dat de drumband vanavond een keurige prestatie heeft neergezet, gezien de moeilijkheidsgraad van de werken die werden uitgevoerd. Ga zo door!

Daarna was het de beurt aan het harmonieorkest. Dirigent Dick Teunissen staat dit jaar precies 40 jaar voor het orkest. Hij werd hiervoor van harte gefeliciteerd namens de vereniging. Daarop nam de heer Teunissen het woord en memoreerde enkele gebeurtenissen uit deze afgelopen 40 jaar. Ook sprak hij zijn zorg uit naar wethouder De Groot dat de repetitie- en concertruimte voor de harmonie van KNA momenteel veel te klein is. In de toekomst moet echt naar een grotere ruimte worden gezocht, aldus de heer Teunissen. Tenslotte dankte dirigent Teunissen zijn leden voor de goede samenwerking de afgelopen 40 jaren. Daarna brachten de drumband en het harmonieorkest samen met het werk Silberklänge van Waldkopff. Een tiroler achtige mars, een vrolijke start voor het harmonieorkest. Het harmonieorkest vervolgde het programma met de Alvamar Overture van James Barnes. Een stevig harmonieus werk met een gedragen middendeel, dat met grote muzikale intentie werd gebracht. Dit was echt de harmonieklank van KNA, waarin de muzikale cultuur van de heer Teunissen te horen was. Het volgende werk betrof een prachtig stuk voor fluit-solo, vertolkt door Leonie Stolk-Zondag. Zij zit sinds kort op de solo-fluit positie, de plek die jarenlang door de vakkundige Fred Stam werd ingenomen. Een nieuw gezicht dus op deze plaats, waarmee KNA ook op de toekomst is voorbereid! Leonie bracht de solopartij in dit romantische stuk met verve, en wist het publiek tot aan het einde te boeien. De harmonie eindigde het optreden voor de pauze met André Rieu. Een potpourri van Strauss-werken die Rieu vaak speelt, met grappige slagwerk instrumentjes, een koekoek, koffie-thee-en-limonade, en de maestro zelf die door een heuse violist werd vertolkt.

Daarna vervolgde het harmonieorkest haar optreden, samen met het opleidingsorkest. Eerst werd het nummer Good Friends gespeeld. Vervolgens stond een bijzonder werk op het programma, namelijk Danzón no 2. van Arturo Marquez. Een geweldig werk met verschillende dansen uit Mexico. Beginnend met een rustige klarinetsolo, waarna de energie zich steeds meer en meer opbouwt tot een intens en gepassioneerd slot. Ondertussen komen andere solo’s van de klarinet, hobo, piccolo, piano, trompet en fagot langs, die alle met verve werden gespeeld. De harmonie van KNA heeft vele getalenteerde solisten in haar midden, hetgeen een bijzonder bezit mag worden genoemd! In dit stuk waren er bijzondere partijen voor de piano, maar ook de cello en strijkbas waren van de partij. Al met al een heel bijzondere gebeurtenis! Na deze muzikale orgie werd het programma vervolgd met een nieuw solostuk, en dit keer door Rianne van Houwelingen op de drums. In een nooit eerder vertolkt stuk Aerials door System of a Down, liet Rianne horen welke mogelijkheden er allemaal op de drums zijn. De stijl van System of a Down, een heavy metal band, was voor velen uit het publiek nieuw, maar daarom niet minder interessant. De voeten van velen uit het publiek bewogen ritmisch mee, terwijl Rianne haar drums vol overgave bespeelde. Klasse voor dit optreden! De harmonie vervolgde het optreden met Santana a Portrait, waarbij Ilze Hiddink de solopartijen op altsax voor haar rekening nam. Zij leverde daarbij een keurige prestatie door met veel gevoel de bekende melodieën ten gehore te brengen! Het laatste stuk van deze avond was A Klezmer Karnival van Philip Sparke, waarmee de avond in Joodse feeststijl werd afgesloten. De avond had nog een bijzondere verrassing. Want Sjaan Brandwijk, erelid van KNA, was dit jaar maar liefst 70 jaar lid van deze vereniging! Pieter Versluis memoreerde de vele taken die Sjaan in al deze jaren voor KNA uitvoerde, waarvan vele tientallen jaren bestuurslid, coördinator voor het oud-papier en nu nog steeds bibliothecaris. Een enorme waardering en applaus vielen hem, en ook zijn vrouw Miep, ten deel. De avond werd besloten met de jaarlijkse loterij, waarbij er dit jaar fantastische prijzen waren te winnen. Mede aangeboden door vele sponsoren die KNA een warm hart toedragen. De vereniging kan trots zijn op dit verfrissende en afwisselende voorjaarsconcert.

De rondrazende reporter