Dick Teunissen 50 jaar dirigent!

KNA heeft het nieuwe jaar bijzonder ingeluid. Want op 5 januari 2022 was het precies 50 jaar geleden dat Dick Teunissen begon als dirigent bij KNA. Dick, afkomstig uit een muzikaal gezin in Ede, woonde op dat moment in Rotterdam. Hij had zijn opleiding Directie aan het conservatorium bij Henk van Lijnschoten zojuist afgerond. Daarnaast speelde hij als trompettist bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Via Henk van Lijnschoten kwam hij met KNA in contact en trad in dienst.

Concert in Odina, begin 80’er jaren.

Bij KNA heeft Dick zijn muzikale uitdaging en plezier gevonden, dat nu al maar liefst 50 jaar duurt. Hij heeft KNA zodanig weten te begeleiden, dat het orkest in enkele jaren is opgeklommen uit de toenmalige afdeling Uitmuntendheid naar de Eerste Divisie. Hier weet het orkest zich sinds 1977 te handhaven door zich iedere vier jaar zich op een landelijk concours aan het gewenste niveau te meten. Andere hoogtepunten in de afgelopen 50 jaar zijn o.a. de concertreis naar Süssen, de opgenomen cd in het Muziekcentrum van de Omroep in Hilversum, waar Dick op dat moment als 1e Trompettist van het Radio Kamer Orkest speelde, en vele mooie, ontroerende, imponerende en gezellige concerten in en rondom Arkel, al dan niet met zusterverenigingen.

Als waardering voor zijn vele jaren trouwe en inspirerende muzikale dienst is Dick Teunissen in 2007 benoemd tot eredirigent van Kunst na Arbeid. Een jaar daarna, in 2008, ontving Dick Teunissen een koninklijke onderscheiding als Ridder in de Orde van Oranje Nassau, als waardering voor zijn muzikale betekenis voor de Nederlandse muziek in zijn algemeenheid en voor de amateurmuziek in het bijzonder. De aanvraag voor deze onderscheiding was geïnitieerd door KNA en ondersteund door diverse orkesten.

Dick wordt geridderd door wijlen burgemeester Aalderink van Bronckhorst, april 2008.
Concours in Enschede, 2010.
Dick even als trompettist, Kerstconcert in Kedichem, 2011.

Alle leden waren op 5 januari uitgenodigd voor de digitale nieuwjaarsreceptie. Pieter Versluis feliciteerde Dick hartelijk namens alle leden van KNA voor zijn grote en jarenlange inzet. Waarbij hij aangaf het jammer te vinden dat de viering vanwege de Coronamaatregelen deze avond digitaal op afstand moest plaatsvinden. Als blijk van waardering kreeg Dick een vloeibaar geschenk, waar hij zichtbaar blij mee was. De leden hadden verder een grote verrassing voor Dick in petto, want zij hadden een film samengesteld, getiteld ‘Lang zal hij leven’, onder regie van Ron Cuijper. Geweldig!

Daarna blikte Dick terug, zichtbaar verrast dat zijn jubileumviering op deze avond plaatsvond. En verrast dat ook zijn vier kinderen digitaal aanwezig waren. De vijftig jaar waren voor hem voorbij gevlogen, met een aaneenschakeling van mooie en fijne momenten. Met name het vertrouwen en de goede band met de diverse besturen en alle leden was heel waardevol en vormde de basis voor deze jarenlange samenwerking. Daarbij prees Dick ook de leden voor hún uithoudingsvermogen met een persoon die, zoals hij zelf aangaf, niet altijd de gemakkelijkste was. Zo nam hij niet snel genoegen met een gemiddelde prestatie, maar probeerde altijd dat schepje erbij te zetten. ‘Je kunt vaak meer dan je zelf denkt’ is het alom bekende credo van Dick. Met dit credo is KNA menig voorbereiding voor een concours gestart, met uiteindelijk een goed resultaat tot gevolg.
Dick schetst ook enkele hedendaagse ontwikkelingen, zoals het lastig kunnen werven en vasthouden van jeugdleden. Dat baart hem zorgen. De basis van goed opgeleide musici wordt hierdoor steeds smaller. Welke keuzes kan KNA maken om dit tij te keren?

Winter Wonderland Concert, 2018.
Oefenen voor het Voorjaarsconcert 2019, samen met de Drumband.

Muziek en KNA waren de afgelopen 50 jaar in huize Teunissen ook nauw met elkaar verbonden. Dochter Mieke heeft een korte tijd fluit gespeeld bij KNA en ging vaak mee naar concerten, naast haar moeder op hoorn. De andere kinderen waren indirect betrokken bij KNA, en gingen soms mee naar concerten. Echtgenote Karin is nu ook meer dan 30 jaar lid van KNA. Al met al zijn dit lange, waardevolle verbintenissen.

Als afsluiting van deze nieuwjaars- en jubileumbijeenkomst proostten Dick, Karin, kinderen, het bestuur en alle leden op het nieuwe jaar en het 50-jarige jubileum. In de hoop binnenkort weer in levende lijve met elkaar te kunnen musiceren. Dan zullen ze toewerken naar het aanstaande voorjaarsconcert, dat gepland is op 26 maart a.s. Daar zullen Dick en Karin afscheid nemen, waarna KNA met een nieuwe dirigent een nieuwe toekomst zal ingaan.