Voorjaarsconcert waardig afscheid Dick Teunissen

Ons voorjaarsconcert van 26 maart was bijzonder in vele opzichten. Het was ruim 2 jaar geleden dat wij een concert voor ons trouwe publiek konden geven vanwege de Coronapandemie. Hoe fijn was het om elkaar nu weer te zien en te genieten van mooie muziek! Deze avond was ook het afscheidsconcert van dirigent Dick Teunissen, die dit jaar 50 jaar het scepter zwaait bij KNA, en zijn vrouw Karin, ruim 31 jaar lid van KNA.

Pieter Versluis en Lianne Verstegen heetten de aanwezigen dan ook hartelijk welkom op deze bijzondere avond: trouwe supporters van KNA, familie en vrienden van Dick en Karin, zusterverenigingen, bestuursleden van de Bouw- en Infraharmonie en wethouder Quick van de gemeente Molenlanden.

Drumband
De drumband onder vertrouwde leiding van Hans van Willigen begon het concert. Jammer genoeg waren er enkele leden ziek, maar met extra hulp was het toch gelukt om vanavond een fijn programma te kunnen spelen! Ze speelden vier afwisselende nummers, te beginnen met At Amy Time van Evers, de City March van Stoffels en daarna les Joyeux Tambours van Egbert/Smits. Er waren pittige momenten met de troms, tomtom en grote trom. Dan weer melodisch met de xylofoon en het klokkenspel, in combinatie met de andere slaginstrumenten. In het laatste nummer, the ABBA Revival in een arrangement van Hans Piek, herkenden we verschillende melodieën van de bekende Zweedse groep ABBA, zoals Fernando en the Winner takes it all. Een knappe prestatie!

Steun voor Oekraïne
Daarna was het de beurt aan de harmonie onder leiding van Dick Teunissen. Voordat het geplande programma begon, vroeg Pieter Versluis aandacht voor de verschrikkelijke oorlog in Oekraïne. KNA wilde een teken van verbondenheid tonen met de Oekraïense bevolking in de Prayer for Ukraine. Een oorspronkelijk Oekraïens gebed, dat is uitgegroeid tot een bekende nationale hymne, voor KNA bewerkt door Dick Teunissen. Na dit indrukwekkende moment vervolgde de harmonie de avond met het oorspronkelijke programma.

Eerste helft programma
Het eerste nummer was Odilia van Jacob de Haan. Wat een elegante start, fijn van sfeer! Een kenmerkende KNA-klank onder leiding van Dick Teunissen met KNA, dat graag muziek van Jacob de Haan speelt. Karin Teunissen, de echtgenote van Dick, nam na 31 jaar ook afscheid van KNA op deze avond. Lianne Verstegen roemde Karins kwaliteiten als klarinettiste en haar persoonlijke betrokkenheid bij de leden van KNA. Zij bedankte Karin voor haar inzet voor KNA op diverse fronten, zoals de PR en het regelen van de invallers.

Karin soleerde deze avond nog eenmaal met KNA in een compositie van Edmond Avon, de Introduction et Polonaise de Concert. Een sfeervolle, gevoelige en soms frivole compositie, dat enthousiast werd ontvangen door het publiek. In de robuuste Sandstone Centennial mars van Philips Sparke sloot de harmonie het mooie programma voor de pauze af.

Tweede gedeelte
Na de pauze ging de harmonie verder met How to train your dragon van John Powell. Een uitdagend werk gebaseerd op de gelijknamige film, waarvoor alle leden op het puntje van hun stoel zaten. Dat gold ook voor het volgende nummer, Persis, van James Hosay. Een pittig Oosters werk, technisch uitdagend, met een prachtige hobosolo in het middendeel en eindigend in een overweldigend slot. Prachtig en knap gespeeld! Na de vrolijke Klezmer Karnival van Philips Sparke was het tijd voor het naderende afscheid van Dick Teunissen.

Afscheid Dick Teunissen
Pieter Versluis nam het woord en dankte Dick voor de vele fijne en bijzondere momenten in de afgelopen 50 jaar. Dick en ook Karin hebben een grote bijdrage geleverd aan het succes van KNA. Het was een onuitwisbare tijd voor de leden van KNA Arkel. Pieter overhandigde een speciale Oorkonde van de Zuid-Hollandse Bond van Muziekverenigingen aan Dick voor zijn 50-jarige jubileum. Hij hoopte op een goede toekomst en sprak de wens uit om elkaar in het oog te houden. De woorden van Pieter werden ondersteund door een luid applaus van zowel leden als publiek. Tot slot blikte Dick zelf terug op de afgelopen 50 jaar. Een periode waarin vele mooie concerten en andere muzikale hoogtepunten zijn gevierd en waarin hij generaties muzikanten heeft mogen begeleiden bij KNA. Hij koestert warme herinneringen aan de afgelopen periode en dankt de leden voor het vertrouwen dat zij hem hebben gegeven. Plus een grote pluim voor hun geduld met deze soms veeleisende dirigent, die altijd meent dat muzikanten meer kunnen dan ze zelf denken. Hij dankte de goede samenwerking met de diverse besturen, de diverse commissies, de Tilgroep en tot slot de leden.

Het optreden van de harmonie eindigde met les Misérables in een arrangement van Barker. Een prachtig sfeervol einde van een bijzonder optreden door de harmonie, onder leiding van haar dirigent Dick Teunissen.

De avond eindigde met een slotoptreden door zanger Menzo Kortland, met You’ll never walk alone’, waarbij alle aanwezigen met elkaar, velen gearmd, de avond in harmonie afsloten, afsluitend aangevuld door de rake bewoordingen van Lianne Verstegen om met elkaar in vrede en liefde te genieten van het leven.